4. Wat de wetenschap zegt over de therapeutische relatie

Als je in een hersteltraject zit (bijvoorbeeld na een moeilijke bevalling, tijdens je kraamtijd of een zware zwangerschap) is het essentieel dat je je ondersteund voelt. De therapeutische relatie speelt daarbij een cruciale rol. Dit onderwerp is enorm boeiend en ik heb er zelfs mijn thesis over geschreven. Het gaat namelijk om veel meer dan alleen gesprekken; het gaat over het vertrouwen, de veiligheid en de empathie die je ervaart. De wetenschap toont aan dat deze relatie direct invloed heeft op het succes van jouw herstel. Het is dan ook geen toeval dat het onderwerp van de therapeutische relatie zoveel aandacht krijgt in wetenschappelijk onderzoek;  het is een essentieel element voor het bevorderen van heling en herstel. Gelukkig mag ik in mijn werk dagelijks getuige zijn van de kracht van deze verbinding en de impact die het heeft op het herstelproces van vrouwen.

Wat is het ook alweer?

De therapeutische relatie is de band die jij opbouwt met je begeleider, en deze is van cruciaal belang voor het succes van je herstel. Het is de relatie van vertrouwen, respect en samenwerking die jij met je begeleider hebt. Het is niet alleen de uitwisseling van gesprekken, maar ook de ruimte die je krijgt om jezelf te zijn, kwetsbaar te durven zijn, en te delen wat je echt ervaart.

In een therapeutische relatie voel je je gezien en gehoord. Wanneer je je begrepen voelt, ben je veel meer in staat om te werken aan je herstel en je doelen. Dit geldt niet alleen voor therapieën, maar ook voor andere begeleidingsrelaties, zoals tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Een sterke band zorgt ervoor dat je jezelf volledig kunt openstellen en niet bang hoeft te zijn voor oordeel. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over de invloed van deze relatie op je herstel?

Wat zegt de wetenschap?

De wetenschap ondersteunt het idee dat de kwaliteit van de therapeutische relatie direct invloed heeft op het herstelproces. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat de kracht van de band tussen cliënt en begeleider bepalend is voor het succes van het herstel.

De kracht van een goede band

Onderzoek van Lambert & Barley (2001) toont aan dat de kwaliteit van de relatie tussen cliënt en begeleider een van de belangrijkste voorspellers is voor succes. De effectiviteit van de therapie of begeleiding hangt vaak af van hoe goed jij je kunt verbinden met je begeleider. Wanneer jij je veilig voelt en het gevoel hebt dat je begeleider jou begrijpt, ben je eerder geneigd om open te zijn over wat je doormaakt. Dit vergroot de kans op positieve verandering.

De relatie is als een fundament waarop je herstel kan rusten. Zonder dit fundament van vertrouwen en verbondenheid kan het moeilijk zijn om kwetsbare onderwerpen aan te snijden, zoals je angsten of pijnlijke ervaringen. Als je je begeleider als een partner ziet die met je meedenkt en niet alleen als iemand die je aanwijzingen geeft, krijg je meer controle over het proces en voel je je meer in staat om je herstel vorm te geven.

Empathie, de sleutel tot verbinding

Een van de belangrijkste aspecten van de therapeutische relatie is empathie. Wat houdt empathie in? Het is het vermogen van je begeleider of therapeut om zich in jouw situatie in te leven en jouw gevoelens te begrijpen, zonder deze te veroordelen. Wetenschappelijk onderzoek van Norcross & Wampold (2018) benadrukt dat empathie een van de belangrijkste factoren is in een succesvolle begeleidingsrelatie.

Wanneer je begeleider empathie toont, krijg je het gevoel dat je écht wordt begrepen. Dit helpt om een veilige ruimte te creëren waarin je open kunt zijn. Je kunt dan makkelijker praten over dingen die misschien moeilijk zijn, zoals gevoelens van angst, onzekerheid of pijn. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat je jezelf kunt zijn en dat je hersteltraject niet alleen maar een reeks behandelingen is, maar een proces waarin jij jezelf leert kennen en sterker wordt.Empathie betekent echter niet alleen het begrijpen van je gevoelens, maar ook het helpen om deze gevoelens een plaats te geven en ze op een gezonde manier te verwerken. Als je begeleider empathisch is, helpt dat je om te herstellen van zowel lichamelijke als emotionele ervaringen. Zeker in perioden van kwetsbaarheid, zoals na een bevalling of in de kraamtijd, is deze empathische benadering van cruciaal belang.

Veiligheid is essentieel

Een van de fundamenten van de therapeutische relatie is veiligheid. Als jij je niet veilig voelt, is het erg moeilijk om open te zijn over wat je doormaakt. Wetenschappelijk onderzoek van Horvath & Symonds (1991) toont aan dat een goede werkrelatie, gekarakteriseerd door veiligheid en vertrouwen, direct gekoppeld is aan betere resultaten in hersteltrajecten. Veiligheid biedt de ruimte om je zorgen te uiten en je emoties te onderzoeken zonder angst voor oordeel.

Tijdens een moeilijke zwangerschap of bevalling kan het voelen alsof je leven in een storm van onzekerheid verkeert. Het gevoel van veiligheid helpt je om grip te krijgen op deze gevoelens. Dit kan bijvoorbeeld door een begeleider die niet alleen deskundig is, maar ook zorg en aandacht toont voor jouw persoonlijke situatie. Wanneer je begeleider je ruimte geeft om je verhaal te doen en je samenwerkt aan oplossingen, wordt deze veiligheid verder versterkt.

Gezamenlijke focus

Naast empathie en veiligheid is het belangrijk dat jij en je begeleider samenwerken aan jouw doelen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het creëren van een gezamenlijke focus het herstelproces aanzienlijk versterkt. Wanneer jij en je begeleider samen naar hetzelfde doel werken, krijg je een gevoel van richting en controle, wat het herstelproces versnelt.

Onderzoek van Beutler et al. (2004) laat zien dat het stellen van gezamenlijke doelen tussen cliënt en begeleider zorgt voor een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid. Dit versterkt het idee dat je zelf invloed hebt op je herstel. In plaats van een passieve rol te spelen, wordt je hersteltraject een actieve samenwerking, waarbij jij de regie hebt, maar je begeleider jou ondersteunt op momenten dat je dat nodig hebt.

Wat betekent dit voor jou?

Als jij in een hersteltraject zit (of dit nu na een bevalling, in je kraamtijd of tijdens een andere moeilijke periode is) is het belangrijk om te kiezen voor begeleiding die deze basisprincipes begrijpt en toepast. Je hebt een begeleider nodig die empathie toont, veiligheid creëert en samenwerkt aan jouw doelen. Wanneer je je ondersteund voelt en vertrouwen hebt in de relatie, kun je meer open zijn over wat je doormaakt en samen werken aan jouw herstel.

Het gaat erom dat jij je gezien en gehoord voelt. Dit versterkt je gevoel van eigenwaarde en helpt je de regie over je herstel te houden. Of je nu herstelt van een bevalling, een zware zwangerschap of een andere gebeurtenis, de therapeutische relatie is essentieel voor een succesvol herstel.

Samenvattend

Wetenschap bevestigt wat we vaak al weten: de kwaliteit van de therapeutische relatie is essentieel voor het succes van jouw herstel. Een sterke band met je begeleider zorgt ervoor dat je je gesteund voelt, dat je je kwetsbaar kunt opstellen en dat je actief mee kunt werken aan je herstelproces. Door de juiste combinatie van empathie, veiligheid, samenwerking en gezamenlijke focus kan je herstel sneller en effectiever verlopen.

Neem gerust contact met me op als je een Hersteltraject overweegt. Samen zorgen we voor een veilige, empathische en effectieve samenwerking op jouw weg naar herstel bij Materna Care.

Over Aphra

Aphra werkt sinds 2007 als psychologisch consulent binnen de sGGZ. Daarnaast is ze perinataal counselor en geboortetrauma therapeut, werkzaam bij het landelijk Zo Beval Ik Centrum voor Geboorte en Trauma. Ze helpt vrouwen te herstellen van een geboortetrauma en deze te voorkomen. Haar aanbod vind je hier. Aphra is er speciaal voor jou tijdens de preconceptietijd, de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en zo nodig langer. 

Related Articles

Materna Care

VAKANTIE

Ik ben op dit moment met vakantie.
Laat een berichtje achter en ik reageer zodra ik terug ben.