Verlies

Miskraambegeleiding

Persoonlijk en begripvol

Miskraambegeleiding

Had je ooit één of meer miskramen? Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Of misschien verloor je één kindje van je tweeling? Voel je er nog van alles bij, en vraag je je af of het normaal is? Of het er gewoon bij hoort? 

Een kindje verliezen in de zwangerschap of rond de geboorte zorgt voor een groot verdriet. Het zijn de onvervulde verwachtingen die het gemis zo groot maken. Een miskraam heeft dan ook vaak meer impact dan je vooraf kon bedenken. De miskraam betekent dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

“Afscheid nemen kan pas als je kennis hebt gemaakt"

Ingrijpende gebeurtenis

Een kind verliezen

Misschien vind je dat wel moeilijk omdat het ongeboren kindje er niet altijd ‘mag zijn’, omdat de miskraam erg vroeg kwam. 

Misschien is je idee ‘het was nog niks’. Dit kunnen je eigen ideeën zijn, maar vaker nog die van de omgeving. Het kan ook uitmaken voor jou of je al een kindje hebt rondlopen of nog niet. Ook kan het te pijnlijk zijn waardoor je het verstandelijk benadert om door te kunnen.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Korter of langer geleden, een miskraam heeft impact op jezelf, je leven, en je relatie met anderen. Er is geen tijdspad te noemen wanneer de impact voorbij is. Iedereen beleeft het anders.

In alle gevallen, ook als er alleen ongeboren kinderen zijn, ben je moeder. Je ontwikkelt bij elke zwangerschap een moederbrein voor het kind, maar ook laat elke foetus cellen achter in de moederlijke bloedcirculatie. Zo draagt een moeder van elke zwangerschap haar kindje levenslang met zich mee. 

Binnen de veilige haven van Materna Care kun je werken aan het gemis en verdriet, maar ook alle andere emoties die hierbij komen kijken. Gun het jezelf om je ongeboren kindje een plek te geven. Dat is helend. Het doel van dit traject is om rust te vinden, omdat je ruimte gaat geven aan je gemis en aan jullie ongeboren kindje.

Vrouwen die in een veilige omgeving uitgenodigd worden om het verdriet en gemis werkelijk te voelen, leven daarna vrijer en met meer plezier. Dat dient ook een eventuele volgende zwangerschap.

Komen deze klachten door je miskraam?

Wat geldt voor jou? 

  • Ik heb geen vertrouwen meer in mijn lijf.
  • Ik vind dat ik er nog te veel om huil. Of juist te weinig.
  • Ik voel nog zo vaak dat ik tekortgeschoten ben. Ik voel me daar schuldig over.
  • Mijn partner en ik kunnen er samen niet over praten.
  • Mijn carrière staat on hold. Ik durf geen nieuwe stap te zetten.
  • Ik ben veel angstiger in deze nieuwe zwangerschap. Zelfs extra echo’s stellen me niet echt gerust.
  • Ik voel dat ik er nog iets mee moet doen, maar ik weet niet wat.
  • Ik ben bang dat ik tijdens de zwangerschap iets verkeerds heb gedaan.
  • Ik vind het te beladen om het te vertellen aan mijn andere kind(eren).
  • Ik heb sinds de miskraam veel minder energie voor werk of vrienden.
  • Ik ben bang dat ik een eventuele volgende miskraam niet aankan.
  • Het verdriet is veel meer aanwezig nu ik een levend kindje heb.
  • Ik vind het vooral erg voor mijn partner of mijn andere kind(eren).
  • Ik werk op de automatische piloot.
  • Ik voel er eigenlijk niks bij, is dat wel normaal? 


Heb je één of meer zaken aangekruist?

Dan kun je veel baat hebben bij begeleiding. Bij mij of bij iemand anders.

“Of je zwangerschap nog heel pril was of juist vergevorderd is niet belangrijk"

Wat kun je zelf al doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Geen enkele emotie is gek.

 

  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. 

 

  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.

 

  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt, maar kies wat bij jou, bij jullie past.

  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.

 

  • Overweeg om je ziek te melden.

 

  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.


En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Uitleg en aanbod

Wat houdt miskraambegeleiding in?

Wil je op korte termijn actie ondernemen om weer vertrouwen te krijgen in jezelf, in je lijf, in je relatie, in de toekomst? Wil je weten hoe je de ervaringen rond je miskraam kunt verwerken? Dan ben je heel welkom om daarover in gesprek te gaan. Binnen dit traject ga je alsnog gehoor geven aan het verlies, hoe kort of lang geleden ook. Je gaat waardig en vooral bewust afscheid nemen. Je gaat alsnog de verbodenheid creëren met je kindje, vanuit je moederbrein wat destijds werd ontwikkeld onder invloed van de hormonen van je kindje. Verweef het verlies in je leven.

(telefonische) Kennismaking

1 sessie van 90 minuten

4 sessies van 60 minuten* 

Inclusief het gratis boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ 

Tussendoor de sessies continue begeleiding naar behoefte, via WhatsApp of telefonisch

*Ook minder sessies zijn mogelijk, jij bepaalt.
* Live of online

573

Gratis Boek bij dit traject: "Dit is jouw verhaal"

Door gericht bezig te zijn met het gemis en verdriet, en er niet van weg te gaan, krijgt jullie kindje een plek in jullie leven, op een manier die past bij jullie. Dit krijgt vorm doordat je tussendoor de sessies aan de slag gaat met het boek wat je bij dit traject ontvangt.
Ook heb ik diverse specifieke schrijfopdrachten voor je die je kunnen helpen en die het beste onder begeleiding gemaakt kunnen worden.