MomPrep Care

Ga praktisch aan de slag &

Word je eigen expert

Tijdens het MomPrep Care traject leer je om krachtige en persoonlijke keuzes te maken over waar en hoe jij wilt bevallen. Je krijgt in één sessie kort maar krachtig uitleg over alle tools die je aangereikt krijgt. Je gaat praktisch aan de slag. 

Je krijgt een checklist, een geboorteplan, een voorbeeld, een draaiboek ‘to do’, en heel veel opdrachten die jou helpen om stil te staan bij de aankomende geboorte. Of je voor de eerste keer gaat bevallen of al een keer bevallen bent, of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, of je één kindje verwacht of een meerling, MomPrep Care is ook voor jou geschikt.

"The power of a birth plan isn’t the actual plan. It’s becoming educated about all of your options."

Wat houdt het in?

MomPrep Care

Het is een pakket waarbij je voorafgaand aan de geboorte wordt gestimuleerd om zelf de touwtjes in handen te nemen en niet alles op je af te laten komen.

Je neemt op deze manier zelf de regie. Wanneer je namelijk weet wat je kunt verwachten en wanneer je geïnformeerd je eigen keuzes kunt maken, dan is de kans groter dat je een positieve geboorte-ervaring zal beleven. Ook als de geboorte anders verloopt dan gepland, en je niet op alle facetten invloed hebt.

Niks doen en wachten is namelijk geen optie. Het geboorteplan maak je omdat je vooraf niet weet hoe de bevalling gaat lopen, als je dat vooraf namelijk wel wist heb je ook geen plan nodig. 

Het geboorteplan

Tijdens het maken van jouw geboorteplan ga je stilstaan bij wat jij wel en niet wil. Je denkt na over diverse scenario’s, dit maakt dat je rustiger kunt blijven tijdens de bevalling en hoe deze verloopt. Als je bekend bent met je eigen behoeften en wensen, en weet dat er naar je geluisterd wordt dan reduceer je de kans op geboortetrauma. Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet het fysieke lijden of zware medische ingrepen doorslaggevend zijn bij het ontstaan van een traumatische bevallingservaring, maar dat het ontbreken van duidelijke communicatie en emotionele ondersteuning doorslaggevend zijn.

Ook als het anders loopt, een geboortezorgverlener zal altijd proberen zoveel mogelijk het plan met jullie uit te voeren. Het hebben van een geboorteplan maakt dat jullie als ouders vaak meer betrokken worden door zorgverleners tijdens de geboorte en beter geïnformeerd worden over opties en mogelijkheden. Daardoor kunnen jullie achteraf voldaan terugkijken op hoe de geboorte is verlopen.  

"The best way to predict the future is to create it."

Wat staat er in

Het geboorteplan

In het geboorteplan komt te staan hoe jij de geboorte wenst. Maar daarbij is van groot belang dat je ook nadenkt over welke zorg jij als (kraam)vrouw nodig hebt. In Nederland medicaliseert de zorg fors en er bestaan tegenwoordig overal protocollen voor. Er lijkt daarmee nog maar weinig ruimte over voor jouw of jullie wensen, of voor het natuurlijke bevallen. En juist daarom is een geboorteplan zo kostbaar.

Als je voor de eerste keer gaat bevallen, kan het moeilijk zijn om op papier te zetten wat je wensen zijn. Het is best spannend, want hoe zal het gaan? Uiteraard weet je dit nog niet, maar jij weet wèl het beste wat jij wil op alle momenten van de zwangerschap, geboorte en daarna. Jij kent jezelf het beste. Jij bent je eigen expert. Hoe ga je om met stress? Wat helpt je om te ontspannen? In welke omgeving kom jij ècht tot rust? Deze dingen ga je ontdekken als je met het MomPrep Care pakket aan de slag gaat. 

Pas als jij zelf weet hoe je de zwangerschap beleeft, waar je tegenop ziet, wat je kan helpen en hoe je de bevalling voor je ziet, kan je zorgverlener de zorg persoonlijk op jouw situatie afstemmen.

"Niks doen en wachten is geen optie"

Wat ga je doen? 

 • je stelt een persoonlijk geboorteplan op
 • je denkt na over wie jij bent, wat je behoeftes zijn en wat je nodig hebt
 • je maakt een birth-map
 • je weet welke methode je kunt gebruiken als de bevalling anders loopt dan verwacht
 • je betrekt je partner erbij
 • je weet wat je voorafgaand aan de geboorte kunt regelen
 • je weet wat er in de vluchtkoffer kan

Wat levert het geboorte plan je op?

 •  een uniek en krachtig persoonlijk geboorteplan 
 • je kunt met (meer) rust en minder angst denken aan de komende bevalling 
 • je verdiept je inhoudelijk in de aankomende bevalling (natuurlijke houdingen, pijnbestrijding en nog zoveel meer)
 • je weet wat je wilt en wat je nodig hebt van je (geboorte-) zorgverlener, waardoor je meer vertrouwen hebt in de aankomende geboorte
 • tijd en ruimte om bij jezelf stil te staan
 • rust bij het dingen uitzoeken die moeten gebeuren vóór de geboorte
 • rust in de kraamperiode
 • je werkt toe naar een positieve geboorte-ervaring

Uitleg en aanbod

Wat is MomPrep Care?

telefonische kennismaking 

1 sessie (90 min.) live of online
 
Draaiboek

Geboorteplan

Schrijfopdrachten

Diverse checklists

Begeleiding naar behoefte, via WhatsApp of telefonisch

204

– Het beste in te plannen vóór de 30 weken zwangerschap
– De sessie vindt bij mij in de praktijkruimte plaats, of op een plek die jij prettig vindt. Een video consult is ook mogelijk. 

– Als je uitgebreide ondersteuning wilt bij het opstellen van je geboorteplan raad ik je aan om te kiezen voor (extra) losse sessies, of het Zo Beval Ik Geboortevoorbereidingstraject.