Materna Care

Bevallingstrauma

Persoonlijk en begripvol

Bevallingstrauma Hersteltraject

10 tot 20% van de moeders vond de bevalling een traumatische ervaring. 1 tot 3% van alle bevallen vrouwen krijgt een PTSS (posttraumatische stress stoornis). 
Een ontevreden gevoel en negatieve ervaringen verstoren natuurlijke processen rondom de geboorte en kunnen leiden tot een moeilijk herstel van jouw als moeder en je baby. Dan kun je baat hebben bij een herstelgesprek. Je gaat herstellen van bevallingstrauma. Je inside shutdown wordt opgeheven.

 

“Trauma is not what happens to you. Trauma is what happens inside you, as a result of what happens to you.”

Aandacht voor wat er toe doet

Jouw verhaal en wens doen ertoe.

Vaak wordt niet begrepen waarom een bevalling negatief of traumatisch kan zijn. Toch is al jaren duidelijk dat vrouwen intense psychologische stress kunnen ervaren tijdens of na de bevalling. Hoe je je hebt gevoeld rondom en tijdens je bevalling is van grote invloed op je gezondheid nadien, zowel emotioneel als lichamelijk.


We spreken van een bevallingstrauma als je met negatieve gevoelens terugkijkt op je zwangerschap, bevalling en/of de kraamtijd. 
 
Van belang is hoe jij het zelf hebt ervaren. Je kunt dus een perfecte bevalling hebben gehad, volgens het boekje, of een hele snelle bevalling, maar er met een naar gevoel op terugkijken.

Sommige vrouwen ontwikkelen een bevallingstrauma na dramatische gebeurtenissen, maar situaties zoals het verlies van controle, verlies van waardigheid, een vijandelijke of een moeilijke houding van mensen in je omgeving, het gevoel niet gehoord te worden of het niet volledig geïnformeerd zijn over uitgevoerde medische procedures kunnen eveneens van grote invloed op je zijn geweest. 

Het hoeft dus niet zo te zijn dat je leven in gevaar is geweest of je fysieke integriteit is bedreigd. Ook overschrijding van je psychische of lichamelijke grenzen op het  moment van je bevallen (òf daaromheen) kan traumatisch zijn. 

Herken je dit?

 • geen roze wolk gevoel
 • steeds denken aan de bevalling 
 • niet over je bevalling kunnen praten
 • nachtmerries
 • schuld- of schaamtegevoel
 • ‘op de automatische piloot’ gaan
 • geen energie hebben
 • onzekerheid; het voelt alsof je de enige bent die het zo voelt en beleeft
 • een nerveus, opgejaagd gevoel
 • eenzaamheid, je vervreemd voelen van anderen
 • bepaalde delen van de bevalling en/of kraamtijd kwijt zijn
 • (delen van) de bevalling opnieuw beleven
 • situaties of plaatsen vermijden die je aan de bevalling doen denken
 • negatieve gedachten en gevoelens als je aan je zwangerschap en/of de bevalling denkt
 • negatieve associaties bij bepaalde plaatsen, geuren of geluiden

Materna Care

"Het zal er wel bij horen zeker?"

“Je baby is gezond dus het zal wel goed zijn”, “Het is maar een fase”, “Straks ben je het weer vergeten, zo ging dat bij mij ook”, “Je hebt er toch een mooie baby voor terug gekregen?”, “Het zal er wel bij horen zeker?” …

Helaas, dit hoort er niet ‘gewoon’ bij. Het gaat hier om gezondheidsverlies. De postpartum periode hoeft niet altijd te betekenen dat je op de roze wolk terecht komt. Integendeel, de kans is groot dat je te maken hebt met gezondheidsverlies. Je ervaart veel verdriet, angst, schuld, schaamte, onzekerheid, machteloosheid en misschien wel het meest van al: eenzaamheid.

Ook kun je je heen en weer getrokken voelen tussen je wens om meer kinderen te krijgen en je standvastigheid om een volgende zwangerschap te voorkomen vanwege de angst om weer te moeten bevallen. Of je raakt de interesse in seks kwijt en dit leidt tot spanningen in je relatie. Misschien zie je op tegen medische behandelingen zoals een uitstrijkje?

Maar vaak is de grootste zorg in de dagdagelijkse moeilijkheden het hechten aan je baby of kindje. Omdat je baby mogelijk gezien wordt als een constante herinnering aan het ondergane trauma.

Vaak ervaar je ook onbegrip van mensen om je heen omdat we hier te maken hebben met onderwerpen die vaak niet hardop worden uitgesproken, of klein worden gehouden. Jammer, want de emoties zijn zo groot en overweldigend dat ze alle aandacht verdienen.

“Mourning the birth you hoped and planned for, and being grateful for a healthy baby are two different things”

Materna Care & Repair

Hulp zoeken

Toch zoek je hier geen of niet zo snel hulp voor. Waarom eigenlijk?
Omdat er vaak een behoorlijk verschil bestaat tussen je eigen geboorte-ervaring en die van anderen. Als je kampt met een bevallingstrauma vind je vaak geen aanknopingspunt voor begeleiding, omdat andere vrouwen, die geen traumatische bevalling mee hebben gemaakt, het lastig vinden om te begrijpen van welke invloed een slechte bevalling kan zijn. 

Als gevolg hiervan voel jij je misschien wel eenzaam en depressief omdat je het gevoel krijgt ‘zwakker’ te zijn dan anderen vanwege je onvermogen je bevallingservaring te vergeten. Je kan je hierdoor ook schuldig voelen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een traumatische bevallingservaring zich daarom vaak geïsoleerd en afgezonderd voelen van andere moeders.

En vaak wordt een bevallingstrauma door de maatschappij niet begrepen en wordt verwacht dat de negatieve ervaring snel wordt verwerkt. Dit alles bij elkaar kan als een vreselijke last voor je voelen en dit beïnvloedt je leven in sterke mate.

Wil je meer weten? Lees dan nog even verder

Wat is een bevallingstrauma?

Een natuurlijke bevalling zorgt ervoor dat jij als moeder je lichaam met haar natuurlijke processen kan volgen. Een negatieve bevallingservaring zorgt ervoor dat je dissocieert. Je splitst jezelf af van je gevoel. Het trauma ontstaat doordat de communicatie tussen het werkbrein het intuïtieve brein is verstoord. Op de momenten dat het cruciaal was je gevoel te volgen, werd dit je afgeleerd en ontstond er een ‘afsplitsing’. Op dat moment leerde je dat je afhankelijk bent van anderen als het gaat om zelfzorg, wat jij voelde en wilde deed er niet toe. En misschien nog steeds…

Wanneer je als moeder klachten ervaart en dit linkt aan een stressvolle bevalling (of de periode daaromheen), is er sprake van een bevallingstrauma. Dit heeft diepe impact op jouw leven en je omgeving. Je kunt denken aan klachten als moeite met hechting met je kindje, energieproblemen, relatieproblemen, fysieke pijn.

Het trauma houdt in dat je je hele leven naar beneden duwt, een enorme uitgave van energie, en niet het voelen van de pijn. Je bent in disconnectie met jezelf als reactie op de pijnlijke gebeurtenis; je verliest het contact met jezelf, en dus ook met de ander. Deze beschadiging zorgt ervoor dat het heel moeilijk is, of onmogelijk, om goed voor jezelf te zorgen. Zolang je de angst niet toestaat om er te zijn, zal je altijd werken om er vanaf te komen. 

Het is als een bal die je probeert onder water te houden. Er gaat levenskracht verloren. Die levenskracht mis je, en is dus ook niet beschikbaar voor je kind, je gezin, je relatie, je werk. 

Maar deze energie van trauma kan omgezet worden in de energie van het leven. Je kunt met jezelf aan het werk om die levenskracht weer terug te winnen. Door in het hier en nu de energie te gebruiken voor genezing en herstel. Via het Hersteltraject ga je hiermee aan de slag, uiteraard binnen de veilige haven van Materna Care.

Materna Care

Care & Repair

Is je bevalling traumatisch geweest? Dat kun je verkennen door na te gaan wat het verhaal van je bevalling bij je oproept. Of door te voelen hoe je tegen een eventuele volgende zwangerschap aankijkt.

Heb je er vertrouwen in? Of zou je opzien tegeneen nieuwe bevalling, en er bang voor zijn? Of stel je je kinderwens uit? 

Wat ga je doen in het

Geboortetrauma hersteltraject Care & Repair?

 • eerder of op tijd je klachten herkennen
 • je klachten bespreken gebaseerd op o.a. de BSS-R
 • op tijd je klachten bespreken zodat ze  snel kunnen worden behandeld met een effectieve hersteltherapie en er geen PTSS wordt ontwikkelt
 • je geboorteverhaal de ruimte geven, evenals de wens hoe jij het had gewild
 • met de focus op herstel van je diepere emotionele lagen, zodat je weer in connectie komt met jezelf 
 • je herinnering wordt niet afgevlakt of gewist, maar krijgt een integrale plek in jouw emotionele leven
 • van disconnectie naar verbinding met jezelf, van overleven naar voluit leven

Als je twijfelt of jouw probleem ‘wel erg genoeg is’ en je je afvraagt of je wel aandacht mag vragen voor hetgeen jou dwars zit, dan is het goed om te weten dat er geen graadmeter bestaat voor hoe erg of belangrijk gebeurtenissen en gevoelens (mogen) zijn.

Jouw bevallingservaring doet er toe. Als jij met een naar gevoel op de bevalling terug kijkt, dan is dat al erg genoeg. 

Het is niet belangrijk of de bevalling medisch gezien prima ging of dat er complicaties waren en hierdoor medische ingrepen zijn toegepast. 

Het gaat om jou, hoe jij de bevalling hebt ervaren. Als het je belemmert dan is het voor jou iets groots en dan heb je recht op hulp. 

De vraag is dus niet ‘mag ik iets willen?’, maar ‘durf en kan ik voor mezelf zorgen met alles wat erbij hoort?’.  

Want beschadigende ervaringen vanuit je zwangerschap of bevalling hoeven niet beschadigend te blijven.

Het Care & Repair geboortetrauma hersteltraject - wat houdt het in?

Het Herstelgesprek is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode om te herstellen van geboortetrauma. Tijdens het gesprek wordt je door middel van visualisatie in verbinding gebracht met je emotionele brein en ontstaan functionele verbindingen, stressreductie en psychisch en lichamelijk herstel. Je stresssysteem komt tot rust. Alle natuurlijke vermogens worden aangesproken voor herstel waardoor er weer balans komt in je gevoelsleven, meer connectie met jezelf.

Meestal kun je de eerste tekenen van herstel al opmerken tijdens het gesprek. In de daaropvolgende weken verbetert dit. Het herstel is blijvend en gaat vaak gepaard met meer energie, gevoel van controle, toename van welzijn en ontspanning binnen het gezin. 

De therapie is een lichaamsgerichte behandeling en werkt zelfs op celniveau. De geboortetrauma therapie is goed te combineren met andere zorg, omdat alleen gebruik gemaakt wordt van je natuurlijke vermogens. Dat draagt bij aan een vriendelijke en effectieve behandeling. Het aankijken van het trauma van destijds is niet het doel, wel staan in de begeleiding centraal: het opnieuw leren voelen van je echte emoties, en de bewustwording  van je overlevingsstrategieën.

Materna care

Wat zou je ervan vinden als:

 • het je lukt om te voelen dat je lichaam niet gefaald heeft?

 • je met een nieuw, positiever gevoel op je bevalling kunt terugkijken?
 • het je lukt om te aanvaarden dat je bevalling ging zoals het ging?

 • je jezelf niet meer continue afvraagt wat je anders had moeten doen?

 • je een intense connectie ervaart met je kindje en je daardoor weer kunt genieten van het moederschap?

 • je rust en kalmte kan ervaren?

 • je meer energie hebt?

 • jullie nog een kinderwens hebben en de traumatische bevalling daar geen invloed meer op heeft?
 
 
 

Factoren die o.a. kunnen leiden

Tot een geboortetrauma:

 • Medische complicaties bij jezelf of bij je baby 

 • Meerdere medische interventies tijdens de bevalling

 • Een onverwachte, ongewenste wending van de bevalling, zoals een spoedkeizersnede of levensgevaar voor jou of je baby
 • Gescheiden worden van je baby na de bevalling 

 • Niet mogen doen wat voor jou het beste is, bijvoorbeeld op je rug moeten liggen wanneer het voor jou beter voelt een andere positie aan te nemen

 • Controleverlies door de invloed die artsen willen/moeten uitoefenen op je bevalling

 • Gevoel van gebrek aan steun tijdens de bevalling van je omgeving en de verloskundige/ziekenhuispersoneel om jouw wensen voor de bevalling te vervullen

 • Overvallen worden door extreme pijn

 • Geen uitleg krijgen over medische ingrepen of deze ondergaan zonder jouw toestemming

 • Aan je lot worden overgelaten en niet de medische/emotionele hulp krijgen die je nodig hebt

 • Er zijn dingen tegen je gezegd die je nog steeds dwars zitten.

Wat is het Geboortetrauma

Hersteltraject Care & Repair?

Wil je op korte termijn actie ondernemen om weer vertrouwen te krijgen in jezelf, in je lijf, in je relatie, in de toekomst? Wil je weten hoe je de ervaringen rond je miskraam kunt verwerken? Dan ben je heel welkom om daarover in gesprek te gaan.

(telefonische) Kennismaking 


1 sessie van 120 minuten 


1 (telefonische) evaluatie na 2 weken 


1 (telefonische) evaluatie na 4 weken


Tijdens het traject begeleiding via WhatsApp, naar behoefte

€322

Praktisch: 

* Dit traject kan bij jou thuis plaatsvinden, in mijn praktijkruimte (omgeving Amersfoort) of op een andere locatie die je prettig vindt

* Gericht op de gezondheid van de moeder en haar gezin

Veelgestelde

Vragen

1 Tot 3 procent krijgt na de bevalling te maken met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het aantal vrouwen dat de bevalling zelf als traumatisch ervaart ligt nog hoger, namelijk tussen de 9 en 44 procent.

In 2016 is in Nederland de TEACH-studie uitgevoerd, die staat voor traumatic experiences associated with childbirth. Met deze studie wilde men achterhalen welke factoren ervoor zorgen dat een bevalling als traumatisch werd ervaren en hoe dit voorkomen zou kunnen worden. Via Facebook werd een oproep gedaan en binnen twee weken hadden meer dan 2000 vrouwen gereageerd. Het onderwerp leeft dus bij veel vrouwen.

Op een vragenlijst konden verschillende mogelijke oorzaken voor de traumatische bevallingservaring worden aangevinkt. 54,6 procent van de ondervraagde vrouwen antwoordde dat zij de bevalling als traumatisch ervoeren door gebrek aan of verlies van controle. Dit antwoord werd opvallend genoeg nog vaker gekozen dan ‘angst voor de gezondheid van de baby’ (49,9 procent) en ‘pijn’ (47,4 procent). Op de vierde plaats staat ‘gebrek aan goede communicatie/uitleg’ (43,7 procent).

Eén van de overige vragen was wat zorgverleners anders hadden kunnen doen om de traumatische ervaring te voorkomen. ‘Goede communicatie en uitleggen wat er gedaan wordt’, staat bovenaan (39,1 procent) en vlak daaronder staat ‘naar mij luisteren’ (36,9 procent). Op de derde plaats volgt ‘me emotioneel/praktisch steunen’ (29,8 procent) en op de vierde plaats ‘eerder bepaalde acties/interventies doen’ (24,7 procent). Het opvallendste resultaat kwam uit de antwoorden op de vraag wat de vrouw zelf had kunnen doen om het trauma te voorkomen. Het merendeel antwoordde ‘niks’ (37 procent).

Nee. PTSS kan overlappen met postpartum depressie (PPD) omdat sommige symptomen hetzelfde zijn, maar de twee diagnoses staan los van elkaar en moeten apart worden behandeld. Op grond van het missende bewustzijn over dit probleem worden veel vrouwen helaas foutief met postpartum depressie gediagnosticeerd en krijgen vervolgens medicatie voorgeschreven die weinig of niet helpt. 

Vrouwen vertellen ons vaak dat hun zorgaanbieders hen vertellen door te gaan met hun leven en blij te zijn dat ze een gezonde baby hebben. Deze reacties laten helaas een groot misverstand over de aard van PTSS na bevalling zien, en dit kan de gevoelens van schuld en isolatie die deze vrouwen al voelen nog verergeren. Vrouwen kunnen eindigen met recepten voor anti-antidepressiva, simpelweg omdat de artsen hun daadwerkelijke aandoening niet begrijpen.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat een depressie wel hand in hand met bevallingstrauma kan gaan, niet iedereen krijgt dus per se een foute diagnose. Als je een recept voor antidepressiva hebt gekregen, kan dit dus wel een geschikte aanpak zijn voor jouw persoonlijke omstandigheden. Indien je je (op welke wijze dan ook) zorgen maakt over deze kwestie, bespreek dit dan met je zorgverlener voor verder advies. 

Lijkt deze niet op de hoogte te zijn van PTSS na bevalling of het feit dat dit een speciale behandeling vereist, zoek dan een behandelaar die je wel kan helpen.

EMDR is een veel toegepaste methode bij geboortetrauma’s. Meer dan de helft van de vrouwen die komen voor geboortetraumatherapie hadden daarvoor ook EMDR gehad en gaven aan dat het hen niet (voldoende) had geholpen of dat ze er juist slechter uit waren gekomen. Wat is de reden waarom EMDR vaak niet zo goed werkt bij geboortetrauma’s?

Daarvoor moet je eerst weten hoe het  trauma is ontstaan. Dit is ontstaan doordat de communicatie tussen het werkbrein en het intuïtieve brein is verstoord. Bij EMDR wordt terug gegaan naar de traumatische ervaring en wordt het herbeleeft, waarna d.m.v. oogbewegingen het werkbrein wordt overvoert met prikkels waardoor de lading eraf gaat. Door telkens stil staan bij het beeld waarvoor ze angstig is en daarbij afgeleid te worden, wordt de emotionele lading aan de herinnering minder. Het wordt makkelijker om eraan terug te denken. Ook kan het zijn dat er door EMDR nieuwe inzichten ontstaan over de schokkende gebeurtenis. Het trauma kan zo een minder bedreigende betekenis krijgen. Daarmee is er echter nog niets gedaan aan het emotionele brein. 

EMDR is een effectieve methode voor mensen met een bewezen PTSS, die is vastgesteld volgens een speciaal daarvoor ontwikkelde vragenlijst. Vaak blijkt dat moeders die niet hebben gehad en is het dus niet zeker of er wel echt sprake is van een PTSS. Dat er sprake is van een trauma is duidelijk, vrouwen geven aan dat ze zich na hun bevalling niet goed voelen.

Tijdens een herstelgesprek wordt juist geprobeerd niet terug te gaan naar die negatieve gebeurtenis, maar de gebeurtenis om te buigen naar iets positiefs. Belangrijk daarbij is het gevoel van de moeder, hoe zij het beleefd heeft. Er wordt niets aan de beleving van de moeder toegevoegd, maar het komt allemaal uit haar eigen intuïtie. De nare beelden verliezen hun heftige, emotionele lading en doven daardoor het stressysteem uit. Dit zorgt ervoor dat het brein en lichaam weer tot rust komt.

Wanneer de vrouw de nare herinnering aan haar bevalling kwijt is, ontstaat er ruimte voor ontspanning en zal de eventuele weerstand en angst voor een nieuwe zwangerschap of bevalling verdwijnen. In het algemeen kan er meer van het moederschap geprofiteerd worden, omdat klachten verminderen. Tevens is er meer mogelijk op vlak van hechten aan de baby of het kindje. 

De 87-jarige Franse chirurg en schrijver Michel Odent, is een belangrijke autoriteit binnen de internationale geboortebeweging. Hij maakte naam doordat hij in het ziekenhuis bevalbaden en ‘geboortekamers met een thuisgevoel’ introduceerde. Ook publiceerde hij de eerste wetenschappelijke artikelen over borstvoeding direct na de geboorte en het gebruik van bevalbaden.

Volgens Michel Odent verloopt een geboorte optimaal als het natuurlijke geboorteproces maximaal gefaciliteerd wordt. De grootste saboteur van het geboorteproces is een actieve neocortex (het deel van de hersenen dat informatie geeft over ruimte en tijd en dat communicatie mogelijk maakt). Michel Odent spreekt over ‘neocortical inhibition’, het verschijnsel dat lichaamsfuncties worden belemmerd door neocorticale activiteit: ‘Het  reukzintuig van mensen is erg zwak vergeleken met andere zoogdieren. Als je bijvoorbeeld een glas wijn hebt gedronken, ruik je beter, omdat de neocorticale controle minder wordt. En een pasgeboren baby kan perfect zwemmen, hij houdt de ogen open, heeft geen paniek en gaat naar een plek waar hij zich vast kan houden. Na een paar weken of maanden verliest hij deze vaardigheid, door de ontwikkeling van de neocortex. Ook tijdens de seks kan de neocortex interfereren met de fysieke ervaring. Stel je maar voor wat de invloed op het liefdesspel is als een van de partners tijdens de seks vraagt wat ze vanavond zullen eten….

Hetzelfde geldt voor het geboorteproces. Tijdens de bevalling neemt de lichaamsintelligentie het over en werkt de denkende geest alleen maar belemmerend. Om te zorgen voor een optimale hormoonhuishouding waarin de bevalhormonen rijkelijk stromen en het lichaam vanzelf haar werk kan doen, is het goed de neocortex uit te schakelen en uitgeschakeld te houden. De neocortex wordt gestimuleerd door taal, licht, je geobserveerd voelen en je onveilig voelen. Een vrouw moet dus bevallen in een rustige, donkere omgeving waarin ze ongegeneerd haar eigen gang kan gaan en waarin ze zich helemaal op haar gemak voelt. Het is de verantwoordelijkheid van de zorgverlener om te zorgen voor deze omstandigheden, zodat de vrouw maximaal beschermd wordt tegen stimulering van de neocortex. Door het natuurlijk geboorteproces volledig de kans te geven, zorg je ook voor een positieve bevalervaring en dus voor het voorkomen van trauma.