In deze documentaire wordt onderzocht hoe het romantische ideaal van moederschap en vrouwelijke rolpatronen door de eeuwen heen is ontstaan en hoe deze verhalen vrouwen tot op de dag van vandaag beïnvloeden. Door historische en culturele verhalen te ontrafelen, laat de documentaire zien hoe deze mythes verwachtingen en maatschappelijke druk op vrouwen vormgeven en vaak beperken. Het zet aan tot nadenken over wat moederschap werkelijk betekent en hoe vrouwen hun eigen rol hierin kunnen herdefiniëren.
Deze film laat zien hoe geboorte een cruciale rol speelt in de gezondheid van een kind en legt uit hoe het microbiome tijdens de geboorte wordt gevormd. Het biedt waardevolle informatie over natuurlijke geboortemethoden.
Dit is een serie films die op YouTube beschikbaar zijn, met experts van over de hele wereld. One World Birth pleit voor natuurlijke geboortes zonder onnodige medische ingrepen, waarbij de nadruk ligt op het volgen van het instinct en de innerlijke kracht van de moeder. Het project spoort vrouwen aan om bewust te kiezen hoe ze willen bevallen, zonder automatisch te vertrouwen op standaard medische procedures, zodat ze meer vertrouwen krijgen in hun eigen kracht en intuïtie tijdens de geboorte.
De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Pedagoog Marian Bakermans onderzoekt of er door huid-op-huid contact meer ‘knuffelhormonen’ vrijkomen.
Frederick Leboyer (1 november 1918) is een Franse verloskundige, vooral bekend van zijn boek Birth Without Violence uit 1975, waarin zachte geboortetechnieken werden gepopulariseerd, met name de praktijk van het onderdompelen van pasgeboren baby’s in een klein bad met warm water – bekend als een “Leboyer-bad” – om de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld te vergemakkelijken. Hij studeerde af aan de Universiteit van Parijs School of Medicine.
Een inspirerende kijk op hoe mooi bevallen kan zijn als je recht om te kiezen hoe, waar en met wie je bevalt, wordt gerespecteerd & beschermd.
Een documentaire over een Amerikaans stel dat onderzoekt wat een gezonde geboorte betekent, de invloed van de medische wereld en de mogelijkheden voor een natuurlijke bevalling.
Een geboorte zoals je die nog nooit hebt gezien. Bevallen is een van de meest transformerende momenten in het leven. Deze documentaire onthult het geheim dat geboorte ook een bron is van feministische empowerment en een daad van revolutie. Ontdek hoe een autonome geboorte eruitziet en wat het betekent als een barende vrouw haar eigen bevalling in regie heeft.
Geboorte: het is een wonder. Een overgangsritueel. Een natuurlijk onderdeel van het leven. Maar bovenal is geboorte een zaak. Gedwongen om antwoorden te vinden na een teleurstellende geboorte-ervaring met haar eerste kind, gaat actrice Ricki Lake filmmaker Abby Epstein het kraamzorgsysteem in Amerika verkennen. De volledige aflevering staat op Vimeo.
De documentaire benadrukt hoe belangrijk het is om vertrouwen te hebben in het lichaam en om angst los te laten, zodat bevallen een positieve, zelfgekozen ervaring kan zijn. Dit geeft aanstaande moeders een nieuw perspectief en meer autonomie in hun geboorteproces.
De CUB-Support (CUB = afkorting van Comfortable Upright Birth) is een fijne opblaasbare ondersteuning, die lijkt op een poef, waarmee je op ontspannen wijze, de weeën kan opvangen, je eigen houding kan zoeken én kan bevallen. Overstappen naar een harde baarkruk is dus niet meer nodig. Er zijn veel houdingen mogelijk op de CUB.
Filosoof en vroedvrouw Rodante van der Waal praat over obstetrisch geweld en de controle die zorgverleners over vrouwen uitoefenen tijdens de bevalling. Ze benadrukt dat trauma vaak niet door de bevalling zelf wordt veroorzaakt, maar door het verlies van controle en autonomie. Van der Waal pleit voor een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de zwangere vrouw en het medisch personeel, waarbij de vrouw haar eigen kracht en intuïtie tijdens de bevalling moet kunnen behouden. Ze bespreekt ook de bredere maatschappelijke context van zwangerschap en abortus.
Deze video legt uit hoe trauma en chronische stress het zenuwstelsel beïnvloeden en daarmee onze gezondheid en welzijn. Via de Polyvagaal Theorie van Stephen Porges, legt de video uit hoe stressreacties invloed hebben op emoties en lichamelijke gezondheid. Geïnspireerd door het werk van experts zoals Deb Dana, Gabor Maté en Peter Levine, biedt het waardevolle inzichten in het begrijpen en ondersteunen van het helingsproces van het zenuwstelsel.
De obstetrie is ontstaan uit de toe-eigening van de verloskunde, bevalling en geboorte. Waar het eerst vroedvrouwen waren die andere vrouwen begeleidden, namen artsen die zorg steeds meer over.
Deze documentaire onderzoekt waarom steeds meer vrouwen fysiek en emotioneel getraumatiseerd uit hun bevalling komen. Drie vrouwen ondernemen een missie om te begrijpen waarom dit gebeurt en zoeken naar oplossingen. De film belicht de tekortkomingen van het huidige zorgmodel en moedigt aan tot verandering in de manier waarop bevallingen worden geregeld.
Een heldere uitleg over ImRs gebaseerd op het boek Imaginaire Rescripting van Remco van der Wijngaart (2020).
De Birth Satisfaction Scale-Revised is een multifactoriële psychometrisch robuuste tool met 10 items, ontwikkeld en in mede-eigendom van professor Caroline J Hollins Martin en Prof Colin R Martin.
Specialist op gebied van ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom biedt informatie en hulp bij vraagstukken omtrent ongewenste zwangerschap, zoals keuzevragen, afstand doen van je kind en verwerking van een abortus. Daarnaast helpt Fiom mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland.
Fara is een organisatie in Belgie die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Zij bieden hulp bij ongeplande zwangerschap, twijfel na een prenatale diagnose, hulp bij abortus, zelfhulpgroepen.
In de korte documentaire Overtijd vertellen drie vrouwen over het complexe besluit om hun zwangerschap te beëindigen. Ze praten over de twijfels, de schaamte, het schuldgevoel en vertellen hoe deze ervaring nog altijd een rol speelt in hun leven. De film verweeft de interviews met krachtige beelden die de verschillende fasen van hun worsteling symboliseren.
Deze Labyrint gaat over de aanwezigheid van cellen van een ander mens in een lichaam. In de twee delen van de Labyrint aflevering gaat het over het wonderlijke uitblijven van een afweerreactie op een kind, en over de stamcellen van het kind die achterblijven in de moeder na elke zwangerschap, voltooid of afgebroken. Deze video is ook te zien op Vimeo.
Hét platform in Nederland en België voor mannen met een kinderwens en het om moeten gaan met alle emoties rondom niet voltooide zwangerschappen en ongewenst kinderloosheid.
Hét platform in Nederland en België voor mannen met een kinderwens en het om moeten gaan met alle emoties rondom niet voltooide zwangerschappen en ongewenst kinderloosheid.
Medische en praktische informatie bij het al dan niet voortzetten van een gewenste zwangerschap
Lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een kindje met een ernstige aandoening.
Stichting Rouwkost is een Nederlandse organisatie die steun biedt aan ouders die rouwen om het verlies van een kind, met speciale aandacht voor verlies door miskramen, stilgeboortes, of overlijden tijdens of kort na de geboorte. De stichting biedt zowel emotionele als praktische ondersteuning, waarbij het doel is om ouders niet alleen in de acute fase van verlies te helpen, maar ook op langere termijn een luisterend oor en hulp te bieden in het verdere rouwproces.
Sinds een aantal maanden is het wettelijk mogelijk om levenloos geboren kinderen in te schrijven in het bevolkingsregister, de Basisregistratie Personen (BRP). Yara (28) koos voor abortus, maar kreeg spijt. Dankzij de aangepaste wet heeft zij haar kind onlangs kunnen inschrijven in haar woonplaats.