Materna Care

Tips

Materna care

Tips

Geboortevoorbereiding

Geboortevoorbereiding Zo Beval Ik

Op deze bijzondere website lees je alles over het landelijk Zo Beval Ik Centrum. Ons doel is de emotionele gezondheid van moeders te bevorderen zodat zij traumavrij bevallen.

De kennis van nu – Het moederbrein

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Pedagoog Marian Bakermans onderzoekt of er door huid-op-huid contact meer ‘knuffelhormonen’ vrijkomen.

Birth Without Violence – Frédérick Leboyer

Frederick Leboyer (1 november 1918) is een Franse verloskundige, vooral bekend van zijn boek Birth Without Violence uit 1975, waarin zachte geboortetechnieken werden gepopulariseerd, met name de praktijk van het onderdompelen van pasgeboren baby’s in een klein bad met warm water – bekend als een “Leboyer-bad” – om de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld te vergemakkelijken. Hij studeerde af aan de Universiteit van Parijs School of Medicine.

These are my hours

Een geboorte zoals je die nog nooit hebt gezien. Bevallen is een van de meest transformerende momenten in het leven. Deze documentaire onthult het geheim dat geboorte ook een bron is van feministische empowerment en een daad van revolutie. Ontdek hoe een autonome geboorte eruitziet en wat het betekent als een barende vrouw haar eigen bevalling in regie heeft.

CUB-Support – stimuleert een verticale bevalling

De CUB-Support (CUB = afkorting van Comfortable Upright Birth) is een fijne opblaasbare ondersteuning, die lijkt op een poef, waarmee je op ontspannen wijze, de weeën kan opvangen, je eigen houding kan zoeken én kan bevallen. Overstappen naar een harde baarkruk is dus niet meer nodig. Er zijn veel houdingen mogelijk op de CUB.

The business of being born

Geboorte: het is een wonder. Een overgangsritueel. Een natuurlijk onderdeel van het leven. Maar bovenal is geboorte een zaak. Gedwongen om antwoorden te vinden na een teleurstellende geboorte-ervaring met haar eerste kind, gaat actrice Ricki Lake filmmaker Abby Epstein het kraamzorgsysteem in Amerika verkennen. De volledige aflevering staat op Vimeo.

The face of birth

Een inspirerende kijk op hoe mooi bevallen kan zijn als je recht om te kiezen hoe, waar en met wie je bevalt, wordt gerespecteerd & beschermd.

Geboortetrauma

Gevolgen van geboortetrauma’s en mogelijkheden voor herstel

Onderzoeksverslag over de gevolgen van geboortetrauma’s en mogelijkheden voor herstel – Een beschrijvend kwalitatief onderzoek

The Stress Response – Fight or Flight

Uitleg over de BSS-R

De Birth Satisfaction Scale-Revised is een multifactoriële psychometrisch robuuste tool met 10 items, ontwikkeld en in mede-eigendom van professor Caroline J Hollins Martin en Prof Colin R Martin.

Bevallen: de geboorte van een trauma?

De obstetrie is ontstaan uit de toe-eigening van de verloskunde, bevalling en geboorte. Waar het eerst vroedvrouwen waren die andere vrouwen begeleidden, namen artsen die zorg steeds meer over.

Niet de bevalling veroorzaakt trauma, maar het verlies van controle en autonomie

Miskraam en afgebroken zwangerschap

FIOM

Specialist op gebied van ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom biedt informatie en hulp bij vraagstukken omtrent ongewenste zwangerschap, zoals keuzevragen, afstand doen van je kind en verwerking van een abortus. Daarnaast helpt Fiom mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland.

FARA

Fara is een organisatie in Belgie die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Zij bieden hulp bij ongeplande zwangerschap, twijfel na een prenatale diagnose, hulp bij abortus, zelfhulpgroepen.

Uitgerekend Jij

Online magazine over vruchtbaarheidsproblemen en miskraam.

Overtijd

In de korte documentaire Overtijd vertellen drie vrouwen over het complexe besluit om hun zwangerschap te beëindigen. Ze praten over de twijfels, de schaamte, het schuldgevoel en vertellen hoe deze ervaring nog altijd een rol speelt in hun leven. De film verweeft de interviews met krachtige beelden die de verschillende fasen van hun worsteling symboliseren.

Labyrinth TV – Indringers

Deze Labyrint gaat over de aanwezigheid van cellen van een ander mens in een lichaam. In de twee delen van de Labyrint aflevering gaat het over het wonderlijke uitblijven van een afweerreactie op een kind, en over de stamcellen van het kind die achterblijven in de moeder na elke zwangerschap, voltooid of afgebroken. Deze video is ook te zien op Vimeo.

De vergeten vader

Hét platform in Nederland en België voor mannen met een kinderwens en het om moeten gaan met alle emoties rondom niet voltooide zwangerschappen en ongewenst kinderloosheid.

Berrefonds

Hét platform in Nederland en België voor mannen met een kinderwens en het om moeten gaan met alle emoties rondom niet voltooide zwangerschappen en ongewenst kinderloosheid.

Cozapo

Contactgroep zwangerschapsafbreking na prenataal onderzoek 

Hoe? Verder

Medische en praktische informatie bij het al dan niet voortzetten van een gewenste zwangerschap

Met lege handen

Van en voor lotgenoten: ouders van een overleden baby.

Contactgroep zwangerschapbeëindiging

Lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een kindje met een ernstige aandoening.

Steunpunt Nova

Landelijk steunpunt voor ouders die hun baby verliezen.

Stille Levens

Kenniscentrum babysterfte

Stichting Zehg

Netwerk voor vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid (HG)

Siriz

Hulp, voorlichting en opvang bij ongewenste zwangerschap.

De watermethode

Uitleg voor ouders en professionals over wateropbaring.

De wet van L.E.F.

Over late zwangerschapsafbreking na 24 weken zwangerschap.

Het laten registreren van prille kindjes

Nederland

België

Register levenloos geboren kind, ook voor abortus

Sinds een aantal maanden is het wettelijk mogelijk om levenloos geboren kinderen in te schrijven in het bevolkingsregister, de Basisregistratie Personen (BRP). Yara (28) koos voor abortus, maar kreeg spijt. Dankzij de aangepaste wet heeft zij haar kind onlangs kunnen inschrijven in haar woonplaats.

Materna Care

VAKANTIE

Ik ben op dit moment met vakantie.
Laat een berichtje achter en ik reageer zodra ik terug ben.