Geboortevoorbereiding

Zo beval ik

Eén stap Voor

Voel je zelfzeker vóór, tijdens en na de geboorte van je baby.

Met dit specifieke Zo Beval Ik traject kies je voor jezelf! En dus ook voor je baby.

Je ontwikkelt een beweging van afhankelijkheid van zorgverleners naar zelfregulatie waarbij je in contact met je lichaam weet wat je moet doen. Door dit traject word je emotioneel sterker, vergroot je het vertrouwen in je lichaam en voel je zekerheid om te bevallen. Jij gaat bevallen in vertrouwen.

Moeder worden is één van de grootste veranderingen in het leven van een vrouw, op zowel fysiek als emotioneel gebied. Materna Care begeleidt je tijdens deze verandering, op weg naar een positieve geboorte-ervaring met behulp van jouw eigen kracht en inzicht. Je bereidt jezelf zo kwalitatief en bewust mogelijk voor op je bevalling waardoor je je bevalling niet ondergaat, maar zelf grip ervaart. Je kiest ervoor om te bevallen in vertrouwen.

Herken je dit?

 • Je wilt bewuster bezig zijn met de zwangerschap en geboorte maar weet niet hoe
 • Je bent bang voor de geboorte of hebt bevalangst (tokofobie)
 • Je voelt je onzeker door alle informatie en verhalen die je leest of hoort over zwangerschap en moederschap
 • Je vindt het moeilijk om je voorkeuren te ontdekken rondom geboorte en om deze kenbaar te maken
 • Je durft niet te vertrouwen op de natuurlijke processen die plaatsvinden tijdens je zwangerschap en/of de geboorte
 • Je wordt angstig van alle gevoelens die je ervaart nu je zwanger bent 
 • Je hebt de indruk dat niet naar jouw wensen wordt geluisterd 
 • Je bent zoekende naar een gezonde balans tussen werk en zwangerschap of moederschap
 • Kortom: je hebt niet het gevoel van controle

"Tijdens de bevalling miste ik de regie. Er was weinig communicatie en de medische interventies 'overkwamen' me."

Grip

Als (aanstaande) moeder verandert er veel in je lichaam. Een prachtig lichamelijk mechanisme ontstaat door je zwangerschapshormonen: het moederbrein. Dit geniale stukje natuur neemt het normaliter van je over en stelt al je zintuigen op scherp.
Hoe leer je vertrouwen op die natuurlijke oerkracht? Hoe word je emotioneel sterker voor, tijdens en na je bevalling? En welke gezondheidsboost geef jij als moeder in je kracht aan je kind?
Het Zo Beval Ik traject is dan de juiste investering. Deze geboortevoorbereiding onderscheidt zich van een reguliere zwangerschapscursus die meestal alleen gericht is op het verkrijgen van informatie. Weinig cursussen hebben de focus op de versterking van emotionele vaardigheden om de regie te nemen over hoe jij wilt bevallen. Uit onderzoek blijkt dat dit één van de hoofdfactoren is die bepaalt dat vrouwen met negatieve gevoelens terugdenken aan hun bevallingservaring: het verlies van controle en regieDe andere bepalende factor gaat over het vóórkomen van stress.
Met dit Zo Beval Ik traject ga je investeren in jezelf, en in je kindje. Op jouw manier. Je geeft jezelf prioriteit. 
Je ervaart grip op de zwangerschap, maar ook daarna in de kraamperiode. In de veilige omgeving van Materna Care is er de zorg voor jou. Er is alle ruimte om je te ontwikkelen tot wie je wil zijn, want de grootste stressfactor is proberen te zijn wie je niet bent.
Het is belangrijk om goed te weten wat jij wenst in welke situaties en hier ook naar te kunnen handelen als het zover is. Via de Zo Beval Ik Geboortevoorbereiding ga je zelf jouw geboorte-omgeving creëren. Jij bepaalt hoe je wilt bevallen en waar. Je laat je niet beïnvloeden door zogenaamde trends of beangstigende bevallingsverhalen die het beeld wekken dat bevallen iets is waar je vreselijk tegenop zou moeten zien. Integendeel, je bevalling is iets wat je de rest van je leven zult herinneren en zou iets moeten zijn waar je naar uit kijkt.

& Zelfregulatie

Tijdens dit traject zal je jezelf beter leren kennen en leer je hoe je de regie kunt nemen over de geboorte van jouw baby. Je leert ontdekken wat jij belangrijk vindt tijdens de transformatie naar het moederschap. 

Je herkent je grenzen, weet waartegen je ja of nee zegt. Je zult stress beter herkennen en je vergroot jouw emotionele veiligheid. Uiteindelijk kun je beter je (geboorte)voorkeuren communiceren naar geboorte professionals die rondom jou staan.

Je angsten en twijfels worden omgekeerd naar kracht, zelfvertrouwen en positiviteit; je ontwikkelt een gevoel van eigenheid en zelfbewustzijn. Vervolgens zet je dit in om je eigen behoeftes en wensen kenbaar te maken en zo regel jij zelf de geboorte van je kindje. Het doel is een liefdevolle, beschermde omgeving te creëren waarin jij je voelt op je lichaam af te gaan. Zo regelt jouw supersysteem alles om een gezonde geboorte te ervaren, waar je met positieve gevoelens op terugkijkt en na je herstel geen belemmeringen ervaart in je dagelijks leven. 

Uiteindelijk komt dit niet alleen jou ten goede, maar ook je gezin en directe omgeving. 

En misschien wel het mooiste: met deze tools creëer je uiteindelijk zelf jouw positieve geboorte-ervaring en voorkom je geboortetrauma. Want gezonde moeders krijgen gezonde kinderen!

"Unlock your potential"

Wat gaat het jou opleveren?

 • Je weet wat je geboortewensen zijn tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte, en in de kraamperiode
 • Je bent voorbereid op scenario’s tijdens de bevalling en weet hoe je hiermee om wilt gaan
 • Je weet hoe je zelf de regie kan nemen tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte, en in de kraamperiode
 • Je vertrouwt op je intuïtie en op jezelf
 • Opkomen voor je eigen belangen leidt tot emotionele gezondheid op lange termijn
 • Je streeft naar een positieve geboorte-ervaring
 • Je kunt antwoord geven op de signalen van je lichaam in contact met je baby; je kunt en durft af te gaan op je instinct.
 • Een schitterend boek waarin je alle fases van jouw verandering zelf gaat schrijven, de sessies helpen je daarbij.

Wat is

Zo Beval Ik Geboortevoorbereiding?

Telefonische kennismaking

4 sessies prenataal

1 sessie postnataal

Inclusief het gratis boek ‘Ik beval in vertrouwen’

Continue begeleiding naar behoefte, via WhatsApp of telefonisch

598

"Dit is jouw verhaal"

Bij dit traject ontvang je het Zo Beval Ik werkboek. Dit boek geeft jou de kans om de fases van je zwangerschap (en daarna) te doorlopen en hierin je behoeftes te ontdekken. 

Thuis ga je hiermee aan de slag. Per hoofdstuk doe je kennis op over je gevoelsleven, jouw eigen natuurlijke capaciteiten en herstel. Zo werk je toe naar een geheel van lichamelijke en emotionele toestand, en de interacties met je omgeving waardoor je gezonder bent.

Je gaat, onafhankelijk van anderen, ervaren wat je het liefste wil in contact met je lichaam en baby. In combinatie met de coaching sessies zorgt dit traject voor optimale vaardigheden.

Veelgestelde

Vragen

Het doel van traumapreventie voor moeders is het voorkomen van geboortetrauma’s door stress reductie en het vergroten van de emotionele vaardigheden van aanstaande moeders. Het belangrijkste verschil met de hersteltherapie is dat we bij de traumapreventie primaire preventie toepassen. In de geboortetrauma therapie passen we secondaire preventie (screenen op geboortetrauma en uitingsvormen) en tertiaire preventie (verergering voorkomen en de gevolgen verminderen als onderdeel van de behandeling) toe. Je richt je op het emotioneel krachtiger worden om je natuurlijke processen te bevorderen vóór en na de bevalling. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen tijdens de traumapreventie, waarbij de gewenste ervaringen tijdens zwangerschap, geboorte en herstel worden besproken, steeds weer worden jouw behoeften vertelt en zijn continu onderwerp van gesprek met geboortezorgverleners. Dit verhoogt de kans op positieve geboorte ervaringen, een vlot herstel en gezondheid op lange termijn bij zwangeren en moeders.

Tijdens de Zo Beval Ik Geboortevoorbereiding werk je aan een volledig zelf functionerende autonomie. Je gaat je autonomie trainen en uitbreiden. Als je namelijk zelfregulerend bent, kan je emotionele vaardigheden aanwenden, zodat je eigen belangen dient. Dit leidt tot (behoud van) basisvaardigheden van gezondheid, namelijk zelfzorg en zelfbescherming Er zijn veel overeenkomsten tussen hypnobirthing en Zo Beval Ik. Beide zijn gericht op het faciliteren van het geboorteproces en zo min mogelijk verstoring tijdens de bevalling. Immers, hoe meer rust en ontspanning, hoe beter voor de oxytocineflow. Binnen hypnobirthing ligt de focus op het aanleren van ontspanningstechnieken. Bij Zo Beval Ik ligt de nadruk op leren luisteren naar je lichaam. Je hoeft niets nieuws aan te leren; alles wat je nodig hebt om te bevallen zit namelijk al in jou. 
Bij Zo Beval Ik leer je meebewegen met wat er is en daarin ontspanning vinden; bij hypnobirthing ligt de nadruk op technieken om te leren ontspannen. Door naar je lichaam te luisteren boor je eigen lichaamswijsheid aan in plaats van nieuwe kennis aan te moeten leren. Je bent meer gericht op mindful aanwezig blijven in moeilijke situaties (bijvoorbeeld bij angst en pijn) in plaats van de moeilijkheden bezweren (door middel van hypnose). Zo Beval Ik is niet gericht op een perfect plaatje maar op luisteren naar je lichaam. In hypnobirthing bestaat vaak het beeld dat je helemaal sereen moet bevallen en dat het zelfs pijnloos hoort te zijn als je het ‘goed doet’. Maar je mag geluid maken, je mag met volle kracht persen en je bevalling hoeft niet pijnloos te zijn om er achteraf met een tevreden gevoel op terug te kijken.
Zo Beval Ik gaat namelijk over jouw eigen weg naar geboorte: wat jou helpt en bekrachtigt staat centraal. Je angsten moeten niet weg, maar je leert ze opnieuw te onderzoeken en er je eigen antwoord op te vinden. Van angst naar vertrouwen. Terug naar de basis en afgaan op je gevoel is de meest effectieve manier om vertrouwen te krijgen in jezelf en je baby. Dat bevordert het herstel en de gezondheid op lange termijn. Zo beval Ik Traumapreventie verlaagt risico’s op geboortetrauma en voorkomt disconnectie en dissociatie als reactie. Zorg ontvangen brengt namelijk risico’s met zich mee (verlies van zeggenschap als ondergeschikte van de zorgverlener, geen besef dat zorg gepaard gaat met negatieve effecten en schade, onbekendheid over het belang van je eigen inbreng op je gezondheid, alternatieven op standaard zorg zijn je onbekend of worden niet besproken. Deze risicofactoren leiden allemaal tot gevoel van machteloosheid, en niet gezien en gewaardeerd voelen). 

"Unlock your potential"

Materna Care

VAKANTIE

Ik ben op dit moment met vakantie.
Laat een berichtje achter en ik reageer zodra ik terug ben.